В началото на пролетта е сезонът на скарлатината. Мерките са известни на лекарите. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по БТВ, проф. Тодор Кантарджиев – съветник на Столична община по здравните въпроси.

„Сезонът на скарлатината е в началото на пролетта. Мерките са известни на лекарите просто трябва да се спазват. Нищо опасно и нищо ужасно няма“, заяви Кантарджиев и добави, че от началото на годината има 40 пъти повече случаи на скарлатина, отколкото миналата година по това време.

Той уточни, че 2673 случая са регистрирани от началото на годината в страната, като най-силно са засегнати децата на възраст от 5 г. до 10 г.

„Причините според мен са три. Едната е изостаналото продължаващо обучение на лекарите, дефицитът на лекари, и това, че голяма част от лекарите за първи път се сблъскват с тази инфекция след пандемията. Второто е антибиотичната политика и правилното им използване. За последните две години от 18-то място по употреба на антибиотици станахме на второ място. Третото нещо са мерките, които бяха по време на пандемията“, подчерта проф. Кантарджиев.

Той уточни, кои са характерните белези на скарлатината:

Скарлатината е заболяване с характерен обрив. Най-важното за стрептококите е, че се лекуват с пеницилинови антибиотици. Лечението е много важно, защото тези смъртни случаи във Великобритания бяха заради отложеното антибиотично лечение, добави той.

Относно птичият грип, той заяви:

„За птичия грип трябва да се знае следното, това е болест по птиците. Човек може да се зарази много рядко и при много тесен контакт с птици. Предаването от човек на човек е много рядко. Опасно е за птици, а не за хората“, заяви проф. Кантарджиев.

Той подчерта, че ако хората забележат умрели прелетни птици трябва да сигнализират на ветеринарните власти.


Share Follow

Leave A Reply