Филмът „Всичко, навсякъде, наведнъж“ постигна феноменален успех на 95-ите награди „Оскар“. Седем статуетки спечели нестандартният филм, включително най-престижната за най-добър филм на годината.

Научно фантастичната комедийна драма с ексцентричен сценарий за собственичка на пералня, която се бори със суперзлодей в паралелни вселени, оправда прогнозите и стана най-добър филм именно защото е много различен.

За най-добра главна женска роля за изпълнението си във филма Оскар спечели Мишел Йео. Тя стана първата азиатска актриса с отличието. Режисьорското дуо Даниел Куан и Даниел Шайнерт също триумфираха с приза. Лентата грабна и статуетка за най-добър оригинален сценарий.

„Щом започнахме да изследваме по-задълбочено мултивселената, осъзнахме, че тя е ужасна за представяне в повествование или филм, защото идеята за безкрайните възможности обезмисля сюжета. Стори ни се едновременно забавно и странно и се запитахме можем ли да направим филм, който поставя ребром този проблем“.

Мишел Йео/ЕПА/БГНЕС

Мишел Йео/ЕПА/БГНЕС

Къ Хуей Куан стана най-добър актьор в поддържаща роля, а  Джейми Лий Къртис взе първия Оскар в кариерата си в дамския еквивалент на наградата отново за изпълненията си във „Всичко, навсякъде, наведнъж“.

Наградата за най-добър актьор в главна мъжка роля за „Кит“ получи завърналият се след 12 годишна пауза Брендън Фрейзър. Драмата беше отличена и за най-добър грим.

Брендан Фрейзър/ЕПА/БГНЕС

Брендан Фрейзър/ЕПА/БГНЕС

„Това е най-изискващият филм, в който съм играл. За мен Чарли е най-големият герой, в когото имах късмета да се превъплътя. Има изключителен кураж да се защити и да види доброто у другите. Надявам се филмът да промени мнението на хората“, коментира актьорът.

Военната драма „На Западния фронт нищо ново“ по едноименния роман на Ерих Мария Ремарк, спечели статуетки за най-добра кинематография, най-добър чуждестранен филм и най-добър саундтрак.

 

Филмът „Навални“ – за опита за отравяне и последвалия арест на критика на Кремъл Алексей Навални, в чието създаване участва българският разследващ журналист Христо Грозев – е победителят в категорията за документален пълнометражен филм.

„Аватар: Природата на водата“ очаквано спечели в категорията на най-добри визуални ефекти.

Водещ на шоуто за трети път беше комикът Джими Кимъл, а сред най-коментираните въпроси бе смяната на традиционния червен килим с такъв в цвят шампанско, което се случва за първи път от 62 години.


Share Follow

Leave A Reply