Задържаната вчера бременна жена, превозваща мигранти, е позната на полицията. Преди това е залавяна да шофира с наркотици. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, предаде, БГНЕС.

Демерджиев уточни, че днешният арест е следствие на разработка на Военна полиция, а задържаните бременна жена и военен са следени отдавна. Освен тях е арестуван още един участник в нелегалния превоз.

Демерджиев отново отправи призив към следващия парламент да повиши наказанията за каналджийство.

Той посочи, че трябва да бъдат преработени три текста в Наказателния кодекси, че каналджиите да бъдат спрени.

“Три текста в Наказателния кодекс да бъдат преработени така, че тези хора да бъдат възпрени. Една такава превенция би помогнала страшно много. Миналата седмица бях на Съвет в Брюксел. Там усилията ни се оценяват високо. Оценява се това, че ние възпрепятстваме много хора да не преминат през нашата територия, за разлика от Италия, например, където разполагат с много повече ресурси, но там трафикът на хора расте, а при нас намалява.

Той подчерта, че мигрантския натиск у нас е безпрецедентен.

“Имайте предвид, че натискът у нас е безпрецедентен и това го казвам, защото в пъти повече са желаещите да проникнат на наша територия, а много малка част от тях успяват. И понеже ние ги преследваме и залавяме, това става обществено достояние и създава впечатлението, че има повече мигранти. Но няма, уверявам ви! Толкова малко България не е пропускала в нито един момент”, заяви Иван Демерджиев.

Той допълни, че България вече е получила от ЕС над 141 млн. евро за охраната на границата с Турция.

“Сега се водят преговори за техническото обезпечаване на тези 110 км от границата, които не са обезпечени. Имаме уверение, че ще получим автомобили, финансиране за нови щатни бройки и средства за техническа защита както по земя така и по въздух”, поясни Демерджиев.

БГНЕС припомня, че в късния следобед вчера в Пловдивско полицията задържа трима души, сред които бременна в 7-мия месец жена, и действащ военнослужещ, които са заловени, докато са превозвали четирима нелегални мигранти.

Полицаите останали изненадани, че сред участниците в престъплението има и бременна жена. Вероятно чрез нея, останалите двама мъже трафиканти, разчитали да заблудят властите при евентуална проверка.


Share Follow

Leave A Reply