Остават по-малко от три седмици до изборите на 2-ри април. Общините все още нямат яснота какви паравани трябва да се осигурят в секциите за гласуване. На тези избори не трябва да има кабинки.

„Никъде не е разписано какви да бъдат параваните, а в Изборния кодекс думата „кабина“ е заменена с „параван“ без допълнителни уточнения“, посочи директорът на Дирекция „АПИО“- Община Монтана Красимир Иванов. Той посочи, че нямат отговори на отправените от тях въпроси и че са притиснати от времето.

Той уточни, че не в компетенциите на общините как ще се осъществи видеонаблюдението.

Росица Матева, говорител на ЦИК, заяви в студиото на „Твоят ден“ по Nova News, че в ЦИК пристигат писма с въпроси за размерите и вида на параваните. „От ЦИК изпращат тези запитвания към МС“, допълни тя. Матева посочи, че отговорът на администрацията на МС е, че не е необходимо решението за параваните да е централизирано.

Матева коментира и видеонаблюдението на изборите.

„ЦИК има намерението да разпише подробно действията, които трябва да извършва председателя на избирателната комисия след приключване на изборния ден, преди започване на преброяването, с включване на устройството, разполагане на масата, на която ще се брои. Но ЦИК трябва да получи информация какви ще бъдат тези устройства, а и дори да ги видим.“ Матева посочи, че ЦИК все още не знае какви ще бъдат устройствата. Тя смята, че ще бъдат използвани телефони.

Матева посочи и как ще протече гласуването, как ще се преброяват гласовете и как ще изглеждат протоколите. Тя даде информация и за бюлетините.

Матева коментира и възнагражденията на членовете на комисиите.


Share Follow

Leave A Reply