За да стане ясна организацията на изборния процес, са нужни отговори от ЦИК на редица въпроси относно видеонаблюдението по време на изборите на втори април. Това мнение изрази бившият член на Обществения съвет на ЦИК и изборен наблюдател в ефира на „Здравей, България“, Стоил Стоилов.

„Нужни са отговори от ЦИК на редица въпроси относно видеонаблюдението по време на изборите на 2-ри април, за да стане ясна организацията на изборния процес. ЦИК трябва да даде отговор дали трябва да снимаме цялата бюлетина, или част от нея. А как да разберем дали бюлетината е действителен глас, ако показваме само кръстчето? Час по-скоро да се направи демонстрация и да се огласят правилата”, заяви Стоилов.

Той зададе и въпроса на базата на какви анализи държавата прави тези инвестиции за видеонаблюдение, предвид факта, че вече има похарчени близо 100 млн. лв за машини.

“Ние нямаме анализ на какво се дължи това, че нашите протоколи са сбъркани и поправяни – на дизайна на протокола, на неграмотния член на СИК или друго. За да се похарчат 60 млн. лв за машини, за да се избегнат тези неща, някой трябваше да направи една социологически значима извадка”, допълни той и заяви категорично:

“Това е една щуротия, наложена заради градските партии, които нямат структури по места Това е една излюзия, че някой ще може да гледа какво става”.

Според него изборният ден ще продължи по-дълго от обикновено.


Share Follow

Leave A Reply