Докато депутатите обсъждаха в Камарата на общините спорното законодателство за мигрантите, в британската столица Лондон се събраха стотици на протест срещу него, предаде БНР.

снимка: БГНЕС

Събраните около статуята на Уинстън Чърчил пред парламента, скандираха: „Какво искаме? Свободен достъп. Кога го искаме? Сега“ и също: „Кой създаде Националното здравеопазване? Мигрантите го създадоха“.

Протестиращите издигнаха и много плакати с надписи, приветстващи мигрантите на Острова. В същото време в парламента депутатите обсъждаха законопроекта на второ четене.

В плановете се предвижда да бъдат спрени хора да влизат в Обединеното кралство с малки лодки през Ламанша, за да кандидатстват за убежище, както и да нямат право на повторен достъп след като веднъж бъдат депортирани.

С 312 гласа „за“ и 250 „против“ премина законодателството. Някои от депутатите от опозицията излязоха пред парламента и говориха с протестиращите.

59-годишната учителка Денис Толан, пропътувала стотици километри, за да дойде на протеста, е цитирана от „Гардиън“ да казва, че законодателството е „подло, срамно и насаждащо разделение“. Според нея то е в услуга на ксенофобията и не изразява становището на мнозинството британци. Повече от 45 500 души са прекосили Ламанша с малки лодки през 2022 година в сравнение с 28 000 предходната година.

Повече от 160 000 на територията на Обединеното кралство все още чакат решение по техните молби за убежище.


Share Follow

Leave A Reply