Централната избирателна комисия ще проведе консултации от 14 часа днес. В консултациите ще участват парламентарните групи от 48-ото Народно събрание и тези, които са регистрирали кандидати за изборите на втори април. Ще бъдат обсъдени съставите на Секционните избирателни комисии зад граница, съобщи БНР.

снимка: БГНЕС

738 секции в чужбина са определени на този етап, като в големите ще работят по 7 членове, а в по-малките по петима.

Предложения за попълване на съставите на СИК зад граница ще трябва да направят политическите сили, като посочат и резервни членове, а ако останат незаети позиции, външното ни министерство следва да направи предложения за членове и на базата на желаещи наши сънародници във съответните държави.

Във всяка СИК зад граница, задължително при всички случаи, обаче трябва да има по един представител на държавата зад граница. За целта ще се командироват държавни служители и от България, там където мисиите ни не могат да покрият всички секции.

Междувременно стана ясно, че Норвегия вече е дала съгласие на нейна територия да се проведат изборите на втори април, а обявените под условие 11 секции там ще бъдат разкрити на същата дата.

Австрия също дава съгласие за провеждане на вота, засега само в помещенията на българските дипломатически представителства във Виена  а за другите предвидени секции австрийските власти ще решават допълнително след като се запознаят с точните места и адреси

Все още се изчаква и решението на Канада дали да разреши вота за нашите сънародници  на своя територия . ЦИК повторно отхвърли  мотивирано предложение от  външното ни министерство да няма секция в Манама  столицата на Бахрейн. Аргумента е, че избори там не могат да се организират.  Секцията остава обявена за разкриване.

 


Share Follow

Leave A Reply