Дефицитът за 2023 г. е 6,9% по данни на министерство на финансите. А според ведомството трябва да падне под 3%. За да се случи това служебната власт предлага няколко стъпки. Първата стъпка е еднократен данък „Свръхпечалба” за второто полугодие на тази година. Той ще е за всички юридически лица, които отговарят на критериите за постигане на свръхпечалба. И още – предложение да скочат акцизите на цигарите, по-конкретно така наречените вейпове. Край на по-ниското ДДС, освен за хляба и брашното, бебешките храни и книгите. Всички останали бизнеси ще се върнат на ставка от 20%.

Росица Велкова

снимка: БГНЕС

„Ако новите депутати приемат бюджета в този вид, нямаме риск за еврозоната, ако те увеличат дефицита на бюджета, това означава, че ние бихме влезли в процедура по свръхдефицит. Това ще доведе до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на международните пазари, да се набере обем и при условия, че не може да се набере дълг, да се прибегне до теглене на дълг от Международния валутен фонд“, заяви още Велкова.

Бюджетът предвижда:

– Въвеждане на еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г. или т. нар – данък “Свръхпечалба”, който ще бъде разработен за всички юридически лица, на база на принципите, които са залегнали в регламента. Това е еднократен данък, поясни финансовият министър.;

– 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба;

– увеличение на ТОЛ таксите. Тарифата се променя с акт на МС;

– Увеличение на концесионни възнаграждения с инфлацията;

– Възстановяване на някои от ДДС и акцизните ставки, които бяха намалени и изтичат на 1-ви юли. Запазени ще бъдат тези на хляба, брашното, бебешките храни и книгите. Ще бъде увеличен и акциза на електронните цигари – или т.нар. вейпове;

– Засилване на фискалния контрол и предварително задължение да се декларира ДДС при рисковите стоки.

Предвижда се още увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, но само на тези, които не са получили никакво увеличение през 2022 г.


Share Follow

Leave A Reply