Руският президент Владимир Путиен е извършил военни престъпления. Решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му е оправдано. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс, цитирана от Нова тв.

МНС поиска вчера Путин да бъде арестуван по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца и противозаконно прехвърляне на хора от Украйна в Русия след началото на инвазията на Москва в съседната държава миналата година.

САЩ, както и Русия, не са член на МНС.

„Е, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че това (МНС) не е признато и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че той (МНС) излезе с много силен аргумент”, каза Байдън пред журналисти.

Говорител на Държавния департамент посочи, че Щатите отделно стигнаха до заключение, че руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите.

„Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и зверства в Украйна и ние сме били съвсем ясни, че отговорните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност”, добави говорителят.

В изявлението се казва още, че „това е решение на прокурора на МНС, взето независимо, въз основа на фактите, с които разполага”.

Този ход на Наказателния съд задължава 123-е държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия.

Вчера МНС издаде и заповед за арест на Мария Лвова-Белова – руският комисар за правата на децата, по същите обвинения.

Подкрепен от САЩ доклад на изследователи от университета в Йейл миналия месец стигна до извод, че Русия държи поне 6000 украински деца в най-малко 43 лагера и други обекти като част от „широкомащабна систематична мрежа”.


Share Follow

1 коментар

  1. Анонимен

    Престъпници сте вие американците, какво търсите в Украйна, защо не говорите за преговори, изпращате оръжия за да унищожите Русия, тя ви пречи, Байдънчо ти си за съд, не Путин

Leave A Reply