Финансовото състояние на държавата е стабилно. Няма опасност за валутния борд. Няма опазност за курса лев-евро. Няма опасност доходите и пенсиите да не се изплащат. Това коментира пред Нова тв, служебният премиер Гълъб Донев.

„Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно. Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 от тази на редовното правителство”, добави той.

Относно доклада на Финансовото министерство, министър-председателят заяви, че „това е един нормален доклад“, следващ бюджетната процедура всяка година. В него няма нищо притеснително”, уточни Донев.

снимка: БНБ

Донев подчерта, че финансите на държавата са стабилни.

„Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното – финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство”, подчерта премиерът.

Във връзка с призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев обясни, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. „Тя е един професионалист, компетентен, който много добре води финансите на държавата”, е мнението му.

С предложените от служебното правителство мерки, премиерът прогнозира, че в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита, получен от „погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание”.


Share Follow

Leave A Reply