Наистина огромна новина е заповедта издадена за арест на руския президент Владимир Путин от Международния наказателен съд. Такава заповед за последно е издадена срещу президентът на Судан през 2009 година, който е обвиняван в престъпления срещу своя народ. Това коментира пред БТВ, цитиран от Novini.bg, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев.

снимка: БГНЕС

„Издадената заповед за арест на руския президент Владимир Путин от Международния наказателен съд е наистина огромна новина. За последно през 2009 година е имало заповед срещу действащ президент и това е бил президентът на Судан. Той е обвиняван в престъпления срещу своя народ. През 2011 година е имало такава заповед срещу Муамар Кадафи – вече след падането му от власт, която доведе до неговия арест и неговата смърт.

 

Според него „Путин е унижен на световната сцена“.

„Русия не признава решението на Международния наказателен съд, но 123 държави са членки на Римската конвенция. Той няма да може да пътува в тях. Те поемат ангажимент издирвано лице от съда в Хага да бъде моментално задържано и предавано на властите. Пътуванията на Путин ще се ограничат до много малко, то и в момента е така, но вече няма да може да посещава и глобални форуми – като Г7 и Г20“, обясни Керемдчиев.

По думите му светът се обединява срещу „престъпленията“ на Путин.

„По-големият проблем за Путин е, че светът се обединява и показва, че наистина в Украйна се извършват зверства и престъпления особено към деца“, посочи още той. Много трудно може да се арестува държавен глава на една от най-силните военно държави. Според мен Путин няма да направи опит да предизвика международен скандал, като посети някоя от тези 123 държави. В един момент обаче той няма да бъде на власт, следващото руско правителство може да реши той да бъде екстрадиран в Хага и да бъде съден като военнопрестъпник. Такива случаи има за бивши югославки генерали. Те бяха съдени и осъдени на затвор. Тази заповед за арест ще тежи на главата му, докато бъде осъден или докато е жив“, коментира Керемедчиев.

 

Според Керемедчиев Русия и Путин са поставени в още по-голяма изолация, отколкото са в момента.

„Русия и президентът Путин са поставени в още по-голяма изолация отколкото са в момента. И това е поредната стъпка страната да бъде извадена от комуникацията ѝ със западния свят, тя ще се обърне по-скоро към Китай“, допълни още той.


Share Follow

1 коментар

  1. Христо Димитров

    Да де, ама дошъл сам зад волана с джипката си в севастопол! И всички трябва сегй да сме екзалтирани от тази велика героична постъпка на един велик човек. Да де, ама то при нас един дедо на 92 оня ден въртеше геврека и то пиян! Е..кой е по-юнака сега???

Leave A Reply