Част от бизнеса печели от тази криза и създава тази инфлация, най-вече петролни компании, банки. Това заяви в ефира на БТВ икономистът Георги Ангелов.

„Имаме предварителни данни от МФ за печалбите през миналата година. 47 млрд. лв. е прогнозната печалбата на бизнеса, което е двойно спрямо годините преди пандемията. Част от бизнеса печели от тази криза и създава тази инфлация – петролни компании, банки. Те се справят чудесно защо им плащаме тока и им даваме компенсации. Защо не се фокусираме към тези, които страдат“, каза икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов.

Според него е трябвало да се помогне на малкия и среден бизнес.

“Ние предлагаме тези единици да бъдат обложени с това, което предлага МФ. Ако тръгнем на калпак да се раздава стават най-различни комбинации. Тези, на които нямат нужда от помощ не са много”, каза зам.-председателят на Българската търговско промишлена палата Красимир Дачев.

Икономистът Георги Ангелов обвини служебното правителство за липсата на бюджета за тази година.

“Спомням си октомври месец, че трябва да се внесе бюджет с нисък дефицит и тогава Министерството на финансите каза – не ни трябва бюджет, ще караме на без бюджет с месец за месец. Сега самото министерство казва – вярно, че трябва да има бюджет с нисък дефицит. Тези пет месеца ги загубихме. Колкото повече се бавят решенията, толкова по-трудно ще е накрая”, добави Георги Ангелов.

“Аз мисля, че тогава не го направиха, защото върлуваше жесток популизъм. Раздадоха се пари, които сега ни трябват. При производителите се вдигнаха цените 50% още миналата година и сега това е естествено”, смята Красимир Дачев.


Share Follow

Leave A Reply