Френските супермаркети бяха критикувани остро заради намаляване на цените на “нездравословни” продукти, предаде Нова тв. За да борят кризата, по искане на правителството, хранителните вериги изготвиха „кошница срещу инфлацията” с продукти на „възможно най-ниски цени”. Финансовият министър поиска от търговците това да бъде кошница не просто с евтини продукти, а в нея да има пресни био храни, плодове и зеленчуци.

Изборът за артикулите обаче беше в оставен в ръцете на хранителните вериги и вече има критики относно предлаганите стоки. Някои от намалените цени включват алкохол, газирани напитки и преработени храни. Това стимулира хората, с все по-празен портфейл, да се хранят по-некачествено.

„Това, което слагахме в чиниите си до преди една година, днес за съжаление не е същото. Хората все повече консумират храна, която е много богата на въглехидрати, недостатъчно протеини и добри мазнини”, коментира Виделина Бочукова, специалист по хранене.

Експертът споделя, че в последно време получава въпроси не само как да се храним коректно, без да трупаме килограми, но и да не ни струва скъпо.

В търсене на пълноценно меню диетологът съветва да не се отказваме от растителните протеини. Порция леща, боб или киноа може да замести все по-скъпото месо.

„Не забравяйте, че храненето трябва да носи удоволствие, а не просто да задоволява глада”, заключи диетологът.


Share Follow

Leave A Reply