Пореден животновъден сектор в монтанското село Владимирово е пред унищожаване, предаде Нова тв. Методи Лаков отглежда 17 биволи и около 200 овце. В последно време се замисля дали да не продаде стадото си.

„Това е най-трудното за отглеждане животно. След като свикне да го дои един човек, не дава на друг”, разказа мъжът.

Методи споделя, че биволите се нуждаят от денонощна грижа, а проблемите в сектора се увеличават с всеки изминал ден. От 28 месеца на 36 се е увеличила възрастта на биволите за кандидатстване за субсидии и евро пари. Другият проблем е, че без обработваема земя няма как да се отглеждат животни.

„Не можем да се доредим до държавен и общински поземлен фонд. Там се играе на търг, печелят най-големите зърнопроизводители в България с умопомрачителни ренти за всяка община. Пасища няма, колегите изнемогват”, коментира животновъдът.

Изкупната цена на биволското мляко също е притеснителна.

„То се изкупуваше за 1.50 лв., а сега за 1.40 лв. Това е подигравка. Не остана истинско мляко в България”, каза още Методи.

За Великден мъжът смята да продава агнетата за около 10 лв. за килограм на едро. А дали ще намери смисъл да запази биволите си и да продължи да ги отглежда, животновъдът не е оптимист.

„Нито едно правителство не седна на масата да разговаря с нас, за да обсъдим проблемите”, заключи Методи Лаков.


Share Follow

Leave A Reply