Има разминавания между реалните сметки и огромните сметки за отопление, които са вписани във фактурата. Случай от Сандански е доказателство за това, предаде Нова тв. От Земеделската гимназия в града получили различни тарифи от договорените и установили, че им се искат повече пари, отколкото в действителност дължат.

Училището сключва договор с електроразпределително дружество през 2018 година. Цената за киловат енергия била съвсем приемлива, но в зимните месеци пристигнала фактура с по-висока тарифа.

Директорът Емил Терзиев решил училището само да пресмята изразходваната енергия по тарифата от договора и да не плаща нито стотинка повече.

Това продължило няколко месеца. Фактурите идвали, а в училището пресмятали киловатите, за да си изчисляват колко дължат по тарифата от договора. Ответната страна, разбира се, заплашила с изключване на тока.

„Аз ги поканих да ни изключат, защото съм убеден, че съм прав. Училище сме, няма как да ни спрат електрозахранването”, разказа Терзиев.

След година договорът между двете страни бил прекратен. И спорът отишъл в съда. „Заведоха дело, за да платим сумата от 1890 лв. Приблизително, разликата, която не сме плащали”, обясни Терзиев.

Съдът обаче категорично е определил дължима сума от едва 55 стотинки.

„Тоест, много правилно сме си изчислявали това, което ни е било по договор”, поясни директорът на учебното заведение.

Парите вече са преведени и училището не е длъжник. А междувременно, за да си спестят подобни спорове в Земеделската гимназия задействали проект за изграждане на фотоволтаици.


Share Follow

Leave A Reply