Днес, в Брюксел ще се проведе международна донорска конференция в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Турско-сирийският граничен регион беше засегнат, в началото на февруари, от две силни земетресения, при които загинаха над 50 000 души, а милиони останаха без дом.

снимка: БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът на Швеция Улф Кристершон ще бъдат домакини на конференцията, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган се очаква да се включи по видеовръзка.

Частни и публични дарители от всички страни са поканени да “почетат паметта на загиналите, героизма на първите спасители и най-вече да изградят заедно по-добро бъдеще за оцелелите”, заяви Фон дер Лайен при обявяването на конференцията.

Земетресенията са “бедствие с исторически мащаби”, заяви Кристершон, чиято страна в момента е начело на Съвета на Европейския съюз – органът, представляващ държавите членки на ЕС.

В тази си роля Швеция трябва да направи всичко възможно заедно с международните партньори да помогне на засегнатите, каза той.

Досега ЕС е отпуснал около 20 млн. евро за пострадалите в Турция и Сирия за покриване на неотложни нужди, включително палатки, медицинско оборудване, хигиенни продукти, храна и топли дрехи, припомня ДПА.


Share Follow

Leave A Reply