Китайският лидер Си Дзинпин днес пристигна в Москва на тридневно посещение. Това дава силен политически тласък на руския президент Владимир Путин на фона на продължаващите боеве в Украйна, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Китай и Русия определиха пътуването на Си като част от усилията за по-нататъшно задълбочаване на тяхното „безгранично приятелство“.

Кремъл приветства мирния план на Китай за Украйна и заяви, че той ще бъде обсъден на разговорите между Путин и Си, които ще започнат днес на вечеря.

Пекин призова за прекратяване на огъня, но Вашингтон категорично отхвърли идеята, защото тя би затвърдила успехите на Кремъл на бойното поле.

Пътуването на Си до Русия идва, след като в петък Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста на Путин по обвинения във военни престъпления. Кремъл, който не признава юрисдикцията на МНС, отхвърли неговия ход като „правно невалиден“.

Китайското външно министерство днес призова МНС да „зачита юрисдикционния имунитет“ на държавния глава и да „избягва политизирането и двойните стандарти“.

Неясен остава въпросът засега, дали Китай ще предостави така необходимата на Москва военна помощ. До момента Пекин не е пресичал тази червена линия, но все пак сред редица наблюдатели остават опасенията на чия страна ще избере да застане Китай.

„Уважаеми господин президент, скъпи приятелю, добре дошъл в Русия, в Москва”. С тези думи руският президент посрещна в Кремъл китайския си колега, предаде Нова тв.

Владимир Путин заяви, че разглежда предложенията на Китай за мирно решение на войната в Украйна с уважение.

„Ние внимателно се запознахме с вашите предложния за урегулиране на острата криза в Украйна. Разбира се, ще имаме възможност да ги обсъдим. Знаем, че вие изхождате от принципа на справедливост и спазване на основните принципи на международното право – неделима част от сигурността на всяка държава”, заяви Путин.

Миналият месец Пекин предложи пакет от 12 точки за прекратяване на войната в Украйна, които Западът прие хладно. В същото време Китай се опитва да задълбочи икономическите отношения с Русия, но отхвърля обвиненията, че възнамерява да изпраща оръжия за войната в Украйна.


Share Follow

Leave A Reply