Служебният министър на външните работи Николай Милков участва в откриването на шестнадесетия международен семинар „Зимно училище по дипломация“ в Сандански. Семинарът е организиран от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи за чуждестрани дипломати от Европейския съюз, Югоизточна Европа и Черноморския регион, предаде БТА.

Милков коментира пред журналисти въпросът с европейската интеграция на Западните Балкани.

„Въпросът с европейската интеграция на Западните Балкани е процес, който е с директно значение за нас, тъй като това е непосредствената среда, в която България функционира и осъществява външната си политика. Ние имаме принципна позиция, която е в полза и подкрепа на интеграцията на страните от Западните Балкани, като това е добре да бъде извършено по най-бърз начин, но същевременно въз основа на критериите, които са определени и въз основа на принципите и механизмите, които самият Европейски съюз е създал и утвърдил в това отношение“, посочи Николай Милков.

Той подчерта, че България защитава правата на нашите сънародници в тези държави и на хората, които имат българско самосъзнание и се чувстват българи.

„Тези неща не противоречат на нашата цел за бърза интеграция на Западните Балкани, напротив, спазването на правата на човека, спазването на правата на асоцииране, борбата срещу езика на омразата и престъпленията от омраза, са критерии за членството на тези държави в ЕС и това е нещо, което самият съюз признава“, заявви още външният министър.

По думите му страната ни има ясна позиция по отношение на Република Северна Македония. Позицията е основана на това, което ЕС е решил по отношение на съседната ни страна и това е основата на така нареченото „френско или европейско предложение“. Министърът на външните работи посочи, че това предложение е прието от всички държави членки на съюза, прието е от България, а също така и от парламента в Скопие. „Когато те изпълнят тези условия, тогава пътят им към членство е открит“, каза още министър Милков.


Share Follow

Leave A Reply