Днес от Централната избирателна комисия съвместно с Обществения съвет към Комисията ще бъде направена симулация на преброяването на бюлетините в условия на видеонаблюдение. Това обяви пред БНР Цветелина Пенева – председател на Обществения съвет.

снимка: БГНЕС

Взета е предвид препоръката на Съвета, хартиените бюлетини и тези от машините да се преброяват разделно. Това става ясно от публикуваните вчера методически указания за отчитането на резултатите от вота на втори април.

Въпреки, че председателят на обществения съвет също е на мнение, че излъчването на преброяването през мобилните устройства ще забави работата на секционните комисии по отчитане на резултатите, тя е категорична, че смартфоните не могат да опорочат резултата. Те ще бъдат тествани дали работят за 15 секунди в събота на 1-ви април, когато секционните комисии получат книжата и материалите. На 2-ри април устройствата ще бъдат задействани след гласуването.

„Това са устройства само за наблюдение. Те няма да отчитат гласа на гражданите. Няма какво да се случи на тях, така че да опорочи процеса на отчитане на гласовете, защото членовете на комисиите ще броят. Въпросът е какво ще виждаме ние – всички граждани, които се интересуваме как става процеса на броенето. Това, което видяхме на презентацията на тези устройства е, че от тях са отстранени всички други функционалности с изключение на преноса на данни – стрийминга, който ще се осъществява на тези устройства. Да е премахнат роуминга, входящи и изходящи съобщения. От тези телефони няма да могат да се провеждат телефонни разговори, защото това са телефони. Единственото, което е качено, е едно приложение, което ще бъде активирано с QR код“, обясни Цветелина Пенева.


Share Follow

Leave A Reply