Основна пречка за икономическия растеж е корупцията. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, по време на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София.

Конференцията е организирана от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията.

снимка: БГНЕС

Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г.

По думите на Пеканов освен на икономическия растеж, корупцията може да оказва влияние на политиките на държавно ниво, която е взаимно свързано с растежа на икономиката. Той добави, че корупцията компрометира институциите и тя корозира обществото.

Според Пеканов държавата, бизнесът и гражданското общество трябва да се обединят, за да може да се подобрят условията в България.

Вицепремиерът отчете, че в Плана за възстановяване и устойчивост са включени антикорупционни мерки, като подобряване отчетността на главния прокурор, нова антикорупционна комисия, както и в областта на обществените поръчки.

Пеканов посочи, че мерките, залегнали в плана за възстановяване, едва ли ще решат проблемите, но ще дадат ясна посока и сигнал за това, че държавата противостои и се бори с корупцията, че подобрява съдебната система.

Пеканов коментира пред БТА, че отговорност на министерствата е да подават сигнали до Европейската прокуратура, когато имат сигнали за злоупотреби с евросредства.

Относно това, къде е най-големият проблем, що се отнася до корупцията, свързана с евросредства, Пеканов заяви, че „има много неща, които да се поправят по отношение на законите в България, за да можем по-ясно да идентифицираме там, където има проблем, как се разходват средствата и да може да си върши работата цялата съдебната система“.

За това дали промяната на законодателството или прилагането на сегашното е водещо в борбата с корупцията, свързана с евросредства, Пеканов заяви, че по отношение законодателството „има ясно идентифицирани неща, които Европейската комисия ни казва от много години“.

„Корупцията е основна спъкнка срещу икономическия растеж. Ние сме направили предложение сега за подобряване процедурите за обществени поръчки така че да няма инхаус процедури, да бъде всичко по-прозрачно, да се разбира кога има такива процедури, кога могат да кандидатстват различните кандидати“, заяви Пеканов.

Той отбеляза и критиките по отношение „нуждата да се въведе механизъм за главния прокурор, нуждата от антикорупционна комисия:

„Крайно време е те да бъдат адресирани, топката ще е в парламента да гласува законите, те са разработени от министър Зарков, отговаря на критериите на ЕС, така че е крайно време да ги приемем“.

В отговор на въпрос за това какъв е крайният срок за приемане на законодателните промени от Плана за възстановяване и устойчивост, за да получим следващото плащане, вицепремиерът Атанас Пеканов каза „Възможно най-бързо това трябва да се случи“. Той обясни, че следващото искане за плащане може да бъде направено, когато България приеме оставащите закони по второто плащане. Пеканов припомни, че остават около 12 закона, които предвиждат 17 промени в различни нормативни актове.


Share Follow

Leave A Reply