Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа днес на извънредно заседание промени в размерите на изплащаните командировъчни за страната и за чужбина, предаде БНР.

снимка: БНБ

Дневните пари за командировка във страната да бъдат увеличени от сегашните 20 лева на минимум 40 лева, предлага държавата.

Размерът от 20 лв. на определените дневни командировъчни не е променян от 2008 г. Той вече не отговаря на инфлацията, натрупана оттогава досега. А тя по данни на статистиката е 60,8%.

Това е причината да се предлага дневните командировъчни да бъдат 40 лв, които да покриват разходите на командированите за храна през деня и да го компенсират за претърпяното неудобство, тъй като не може да е в дома си.

Двукратният размер на командировъчните според действащото законодателство е необлагаем. В тази връзка се допуска възможността размерът на дневните пари да се увеличи до 200 на сто от нормативно определения минимум, или да бъде 120 лв.

С друга промяна се дава възможност заповедта за командироване да се създава като електронен документ и да отпадне задължителното сега заверяване на командировъчното с подпис и печат.

Предприятията сами ще преценяват дали да искат тази заверка.

Съответно завишени ставки се предлагат и за дневните и квартирните при командироването на работници и служители в чужбина. Техните размери пък не са променяни 2004 г.

Завишенията са по групи държави и отговарят на стандарта на живот в съответната страна и нивото на брутния вътрешен продукт. Така, например, за страните членки от ЕС ставките за дневни пари варират от 39 до 56 евро, а за квартирните пари – от 144 до 207 евро за нощувка.


Share Follow

Leave A Reply