Нужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта. Това каза президентът Румен Радев при откриването на конференция „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда в София, съобщава Dariknews.bg.

„Корупцията, освен че подкопава, е и заплаха за нашите граждани. Само заедно може ефективно да се борим с нея“, каза той.

За пореден път президентът отбеляза, че все още не се е намерило решение за политическата криза.

Румен Радев каза още агресията на Русия срещу Украйна е показала необходимостта от силата на правото в глобален план.

„Войната показа, че рисковете пред демократичното управление и националнатата сигурност са свързани“, подчерта държавният глава.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че България води работна група, чрез която да се намери решение за противодействие на корупцията.

„България прие важната и отговорна роля да води работна група, която да постави под въпрос и да намерим решения на темата за противодействие на корупцията, като фактор, засягащ националната сигурност, суверенитета на всяка една от нациите и стабилността на региона“, каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Той посочи, че България е поканила страни от региона, разбирайки, че корупция има навсякъде и нито една демокрация не е имунизирана от нея, но тя има различни причини и проявления в различните региони.

По думите му конференцията е кулминация на усилията на българското правителство да изпълни със съдържание Годината на действие.

Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г.

„Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори“, заяви още Радев.


Share Follow

Leave A Reply