Втори ден от посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва. Китай предлага да посредничи за мир между Москва и Киев, предаде БНТ.

Снимка: БГНЕС

Днес руският президент Владимир Путин и китайският му колега ще обсъдят плана на Пекин от 12 точки, който цели разрешаване на конфликта, включително чрез прекратяване на враждебните действия и мирни преговори.

Западът е скептично настроен към тези усилия заради дипломатическата подкрепа от страна на Китай спрямо Русия. Въпрети това Белият дом призова китайския президент да окаже натиск върху Путин да зачита украинския суверенитет и да прекрати войната срещу Украйна.

„Надяваме се, че президентът Си ще окаже натиск върху президента Путин да прекрати бомбардировките срещу украински градове, болници и училища, да спре военните престъпления и жестокости и да изтегли войските си. Насърчаваме президента Си да повлияе на президента Путин за необходимостта да зачита суверенитета на Украйна и териториалната ѝ цялост. Светът и съседите на Китай със сигурност ще следят внимателно“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.


Share Follow

Leave A Reply