Главният прокурор Иван Гешев е разговарял за ролята на прокуратурата за противодействие на руското влияние в България по време на срещите си в Европейския парламент (ЕП) през първия ден от своето посещение в Брюксел, съобщават от неговия офис. До момента Гешев избягва среща с базираните в белгийската столица журналисти.

снимка: БГНЕС

Според съобщението от прокуратурата Иван Гешев е подчертал пред заместник-председателя на Европейския парламент Райнер Вийланд, че са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество, като не се допускат прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната. Пред заместник-председателя на Комисията по правни въпроси Рафаеле Станканели Гешев е заявил, че прокуратурата и занапред ще действа безкомпромисно за възпирането на прокарване на чужди интереси в страната, особено в контекста на руската инвазия в Украйна.

Гешев е представил и позицията на българската прокуратура за необходимостта от актуализиране на нормативната уредба, както и за отстояване на независимостта на съдебната власт.


Share Follow

Leave A Reply