Капитанът на единия от трите задържани в Румъния риболовни кораби съобщи пред Нова тв, че са ги държали цяла нощ за разпит.

Задържаните в Румъния български кораби

Снимка: БГНЕС

Моряците твърдят, че корабите са били задържани в четвъртък вечерта докато ловували определен вид акула в международни води. Плавателните съдове и екипажите им, общо 10 моряци, се намират във  военното пристанище в румънския град. Корабите са от Бургас, Варна и Каварна.

На моряците им е бил проведен обстоен разпит, като и днес им предстои нова серия от разпити. Не е изключено на тримата капитани да бъдат повдигнати и обвинения. Случаят е сложен, защото корабите ни са задържани в общоевропейски води. Там уловът на акула е разрешен. Забранен е за определен район във водите на Румъния.

„Конфискуваха ни целия улов. Иззеха всичко, включително уреди, но нямаха заповед”, разказа капитан Красимир Петров.

Петров уточни, че разпитът е започнал в 9 часа вечерта.

„В 9 часа вечерта решиха, че ще ни разпитват. Държаха ни за разпит цяла нощ. До 5 часа сутринта. На капитаните ни връчиха някакви протоколи, от които нищо не можеш да разбереш. Най-отдолу пише глоба от 250 до 5000 леи. Това е глоба за капитаните само. Изведнъж се оказва, че екипажите  са свидетели, а пък ние капитаните сме обвиняеми и тримата. Българската държава е внесла протестна нота. Още веднага беше уведомен министърът, той уведоми министърът на външните работи. След това консулът се свърза с нас”, допълни Петров.


Share Follow

Leave A Reply