В случай, че на изборите на 2 април ПП имат известна преднина пред ГЕРБ, може да се направи опит за съставяне на правителство на малцинството, но при широко договорена програма и с ГЕРБ. Това заяви в предаването „Офанзива“ по Nova News, политологът Даниел Смилов.

„Ако ПП са първи и имат известна преднина пред ГЕРБ, може да се опита правителство на малцинството, но при широко договорена програма и с ГЕРБ. ГЕРБ би подкрепил правителство на малцинството, защото това не е толкова изискващ вариант. Възможността за редовен кабинет е 52%“, заяви Смилов.

Той смята, че разделяне и гласуване по различен начин в ПП-ДБ няма да се случи:

„За да има реална коалиция, в ръководството на ГЕРБ трябва да настъпят промени. Има значение кой ще спечели изборите, защото върху първия пада най-голямата отговорност да се състави правителство. Ако първата партия се провали, шансовете на другите стават по-малко. Все пак възможно е с втория или третия мандат да се състави кабинет, случвало се е“.

По думите му ако ГЕРБ спечели може да се опита да сформира обединение около т.нар. „хартиена коалиция“.

„Те трябва да направят нещо по въпроса с лидерството и корупционната репутация, но не искат да говорят за това. Аргументът им е, че хората забравят и времето минава. Проблемът е, че това не се обезсилва, може да излезе четвърто издание на закона „Магнитски“, коментира Смилов.


Share Follow

Leave A Reply