Тайванската президентка Цай Ингвен посети военнослужещи от инженерните войски на армията и провери как върви обучението им. При посещението си тя заяви, че защитата на демокрацията е “голямата” мисия на въоръжените сили. Това се случи в навечерието на нейна обиколка в САЩ и Централна Америка другата седмица, предаде Ройтерс.

Цай посети военна база в Южен Тайван, където наблюдаваше тренировка на военнослужещите по изграждане на противотанкови заграждания и бойни изкуства.

Защитата на Тайван и демокрацията винаги е била голямата мисия на нашата армия. Убедена съм, че само с непрестанни тренировки и подобряване на готовността на нашата армия за война ще можем да защитим своя дом и своята страна, каза тя пред войниците в присъствието на министъра на отбраната Цю Гочжън и генералният секретар на Съвета за национална сигурност Уелингтън Ку.

Китай, който разглежда Тайван като своя отцепила се територия, увеличи през последните години военно-политическия натиск върху Тайпе с целта да принуди острова да приеме китайския суверенитет над него. Според Пекин Цай е сепаратистка.

В сряда Цай се отправя на знакова и деликатна обиколка в САЩ и Централна Америка. Китай осъди решението на Вашингтон да я допусне на своя територия, но Щатите подчертаха, че посещението ѝ на тяхна земя на практика ще бъде само транзитно преминаване. В края на обиколката тя се очаква да се срещне с председателя на американската Камара на представителите Кевин Маккарти в Лос Анджелис.

 

През август Китай започна военни учения край Тайван, след като тогавашната председателка на камарата Нанси Пелоси посети Тайпе.

Цай многократно е предлагала преговори на Китай, но казва, че Тайван ще се отбранява, ако бъде нападнат, и че единствено народът на острова е този, който може да определя бъдещето си, информира БТА.


Share Follow

Leave A Reply