Централната избирателна комисия и политическите партии, които участват в изборите, да положат максимални усилия и да дадат уверения, че няма да има злоупотреби с видеонаблюдението в изборния ден. За това настоя вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде БНР. Йотова предупреди, че има отказ на много хора от участие в секционните избирателни комисии, заради страх от видеонаблюдението:

„За първи път ще направим този експеримент. Аз имах разговори с министъра на електронното управление и те ме убедиха, че всички мерки, които трябва да се вземат по закон, са взети, както и съответните устройства, но много хора се отказват от участие в секционните избирателни комисии, защото се страхуват от видеонаблюдението, защото, за съжаление, така беше направен законът, че не се казва точно какво ще бъде заснето, как ще бъде използвано това. И аз разбирам притесненията на хората“, заяви Йотова.

снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът заяви, че се надява този път да бъде съставено редовно правителство, което да решава сериозните проблеми пред страната и ще продължи успешните практики на служебния кабинет.

Илияна Йотова коментира и ситуацията с конфискуваните кораби на български рибари в Румъния. Тя заяви, че това не е прецедент и усилията на българските дипломати трябва да бъдат доста по-амбициозни.

„Спомням си преди доста години, когато отново български кораб беше арестуван, уж в румънски води. Тогава в качеството си на представител в Европейския парламент започнахме една много мащабна кампания за освобождаването и на кораба и на неговия екипаж. И въпреки нашите усилия и тогава си спомням, че доста време се проточи. Много важно в момента е да се види точно каква е претенцията на румънската държава и според мен трябва да бъдат доста по-амбициозни усилията на българските дипломати в това отношение“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на честванията на Деня на Тракия в столицата. Тази година те са посветени на 110-ата годишнина от Одринската епопея.


Share Follow

Leave A Reply