9-10% е очакваният среден ръст на заплатите в страната за тази година. Това заяви пред БНР, Георги К. Първанов, експерт по Човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта. По думите му, макар и с по-умерени темпове, ръстът на заплатите продължава.

„Очакванията за тази година са да няма нито големи играчи, нито големи проекти, които да навлязат в страната“, заяви още той.

HR специалистът заяви още, че най-голямото търсене и най-големият недостиг на кадри са в най-ниския сегмент, но не е по-малко и търсенето в средния експертен сегмент.

4,3% е безработицата, което е рекордно нисък дял. Като тенденция той отбеляза, че пазарът на труда в България продължава да става по-шарен.

Той обясни, че идват работници от различни страни, като има все повече от различни азиатски страни, от Африка също имат интерес, но като бройка сме много назад от Унгария и Румъния. Само от Бангладеш Румъния е „внесла“ 30 000 души, даде пример експертът.

Първанов оповести и информация за „тотален отлив на украински бежанци от пазара на труда“.

Очаква се и все повече турци да потърсят места на пазара на труда у нас заради срива на лирата, допълни той.

„Ще продължи трайната тенденция за завръщане на български мигранти от чужбина, прогнозира Георги Първанов, позовавайки се и на интереса към работодателски форуми зад граница, които целят да привлекат обратно сънародниците ни към България“, заяви още Първанов.

По негови данни расте и броят на западните пенсионери, които се преместват да живеят в българските села.

В следващите години ще живеем с варианта за дистанционна работа от вкъщи или за хибриден модел, посочи още специалистът по човешки ресурси.

1 150 000 от българите в трудоспособна възраст нито работят, нито учат. Това е страшна цифра, коментира Първанов.


Share Follow

Leave A Reply