Пика на доста от заболяванията беше изместен от ограниченията заради пандемията от COVID-19 и сега имаме от всичко по много. Това заяви в ефира на „Събуди се“ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

„Ограниченията заради пандемията от  изместиха пика на доста от заболяванията и сега имаме от всичко по много. Имаме и скарлатина, и варицела, и грип, и COVID-19“, заяви Николова.

По думите й в момента лекарите имат много работа.

„Имаме доста болни деца пред кабинетите. Всяко едно остро заразно заболяване започва с висока температура, болка в мускулите и ставите и болка в гърлото. При скарлатината се появява специфичен обрив по езика. Но в първите 12 часа, докато се проявят симптомите, е трудно да се диагностицира това заболяване. Нещата не са толкова лесни и прости, колкото изглеждат в интернет”, подчерта тя.

Нейната препоръка е да се ваксинират децата срещу варицела.

„В момента тази ваксина е препоръчителна. Поставяме я. Не е късно и да се постави, ако детето е било в контакт със заразени. Това става до петия ден от контакта. Дори детето да се разболее, то прекарва болестта много по леко”, категорична е тя.

Варицелата е заболяване, което се причинява от вирус.

„А тези заболявания не се лекуват с антибиотици. За тях има противовирусни медикаменти. Те са специфични и повишават имунната защита. С антибиотик лекуваме само скарлатината, но тя се причинява от бетахемолитичен стрептокок и няма нищо общо с вирусите”.


Share Follow

Leave A Reply