Със своите изказвания по отношение на инциативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна президентът Румен Радев узурпира власт. Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г.

Той припомни, че парламентът два пъти – веднъж на 3-ти ноември (с гласовете на 175 депутата – б.р.) и втори път на 9-и декември – задължи правителството да предостави необходимото военно оборудване на Украйна.

Костов подчерта, че решението на парламента за даване на военна и военно-техническа помощ на Украйна е продължаващо, а не еднократно.

„Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверена на властта. Той няма право да казва какво е решил, защото суверенът – Народното събрание – е задължило правителството. … Дори Радев казва „ако парламентът отново призове за доставка на оръжие“, но парламентът не призовава, той решава и задължава правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента“, уточни той.

Костов подчерта още, че България има огромни възможности за производство на снаряди 155-милиметрови.

„България има огромни възможности да произвежда снаряди 155-милиметрови и това го признава и министърът на отбраната. Да, ние нямаме такива бойни системи, с които да използваме тези снаряди, но ще ги произведем за Украйна, защото парите идват от Европейската агенция по отбраната, на която България е член отдавна. Задълбочаването на нашата интеграция с ЕС означава ние да изпълняваме решенията на европейските органи, да бъдем солидарни с тях. … България е може би една от най-мощните индустрии за производство на снаряди. България има възможности да освободи резерв, а това е свръх резерв, да го даде на ВМЗ-Сопот, а той да го изнесе на европейските страни, през които да достигне до Украйна. Много възможности има, но тези изказвания узурпират власт на президента“, добави Костов.

Румен Радев, снимка: БГНЕС

Според него отказът на Радев българската отбранителна промишленост да произведе 155-милиметрови снаряде е удар по индустрията и икономиката на страната. Той допълни, че така държава не се управлява.

Според Костов Русия е агресорът и тя трябва да бъде отблъсната.

Толкова е проста тази логика, че само човек, който е руски агент за влияние, както аз съм определил президента Румен Радев още много отдавна, може да си позволи да поддържа. Защото последиците са разпад на институциите, за което допринася президентът. Ако не се изпълняват решенията на суверена на властта в страната, на парламента, какво остава за решенията на другите институции?“, каза Иван Костов в коментар на изказваната от президента позиция, че даването на оръжие на Украйна налива масло в огъня на войната и България ще подкрепи само европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, подчерта Костов.

Според него Радев се бори за „някакво първенство в левицата“:

„Той отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на „Възраждане“.

Бившият премиер посочи, че „не се вижда сигурен изход и след тези избори“.

„Неспособността да се състави правителство вече няколко пъти отпъжда избирателите от урните и това намалява общото доверие в политическите партии и те, в тази трудна за тях ситуация, се опитват да запазят твърдите си ядра. Успешните кампании атакуват периферни избиратели, опитват се да привлекат нови избиратели, докато в момента, когато всичко се свива, се опитват да запазят твърдите си ядра. Затова в поведението на партиите има толкова много червени линии. Те са, за да запазят твърдите си ядра“.

Иван Костов изказа хипотеза за възможно правителство на т.нар. „хартиена коалиция“ (ГЕРБ, БСП и ДПС), независимо коя е политическата формация, която ще спечели вота на 2-ри април.

„Ако това нещо се случи, те ще възобновят позициите си в много от ключовите институции в страната. Това обещава продължаващо дълбоко разделение в обществото, защото по ключовия въпрос – войната в Украйна – те са на различна позиция“.

Друг вариант, според него, е да се потърси голяма коалиция, „за която мнозина анализатори, приближени до ГЕРБ, подхвърлят в публичното пространство“.

„Това, което казвам, не показва възможност за конституционно мнозинство (ПП,ДБ,ГЕРБ,ДПС), въпреки че съм далеч от политическите дискусии между партиите и отношенията им“, заяви той.

По думите му правителство на малцинството, което да бъде гласувано от мнозинството в Народното събрание, може веднага да бъде разклатено, защото парламентът диктува поведението на правителството:

„Едно мнозинство в Народното събрание срещу едно правителство на малцинството ще го направи на нищо за един месец само“, подчерта Костов.


Share Follow

Leave A Reply