Главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов, заяви пред БНР, че не е съгласен с идеята на служебното правителство да има закон, с който да се въведе таван на надценките.

„Това е абсурдна идея. Счупва се целият пазарен механизъм и договаряне. Може да направи стоките по-скъпи и да изгони по-евтините доставчици от пазара. Когато сложим таван на надценките, печелят по-скъпите доставчици. Това е абсолютно неприложим закон. По-скоро са приказки и отчитане на дейност“, заяви Богданов.

Той коментира и правителственият сайт https://www.foodprice.bg/, който министърът на икономиката определи като „много полезен инструмент“. В него може да следим цените на 30 продукта. Създаването му е сред стъпките, предприети от служебното правителство в опит за овладяване на цените на стоките.

„Същественият проблем е откъде и за какво се събира информация. Очевидно тя не се взима от самите търговци, а е вече събрана от няколко държавни институции. А и е много условно какво наричаме сирене, кашкавал и други продукти. Има огромен диапазон от марки и качество“, обясни Богданов.

Намерението е било да се създава обществен натиск върху всеки конкретен магазин, смята икономистът.

У нас има и сайт, който представя отстъпките, предлагани в различни търговски вериги, посочи още той.

Лъчезар Богданов определи като абсурден начина за набавяне на информация за международно сравнение на цените.

„Прочетох, че търговските аташета ще я подават. Тяхната работа е да изграждат икономическите и инвестиционните връзки между България и съответната страна. Да снимат цените на маслото и кашкавала е доста абсурдно“.

Той обобщи, че все пак е хубавото, че правителството не се опитва да влезе като слон в стъкларски магазин и да счупи пазарната икономика с вредни регулации.

„Това може би е мекият вариант. Нещо, което все пак се опитва да разбута системата, но без да я счупи“.

Той смята, че е добър подход идеята на икономическия министър да се правят отстъпки за гориво на доставчици, които снабдяват със стоки в по-слабо населени места.

„Когато се правят схеми за държавна помощ и подкрепа, нека да са целенасочени-там, където решават някакъв проблем, а не да се раздават на всички. Това е стъпка в правилната посока“.

 


Share Follow

Leave A Reply