Продължава задържането на трите български кораба на пристанището в Констанца. Изпълнителната Агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Министерство на земеделието, както и други компетентни органи все още не са получили официален документ, който да посочва на какво основание те са задържани. Това стана ясно след срещата в Министерството на земеделието с представители на рибарските групи и всички засегнати страни по случая, предаде БНТ.

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев съобщи, че се изчаква юридически документ, въз основа на който трябва да се реши какви стъпки да бъдат предприети от засегнатите страни. Има единствено неофициална информация, получени под формата на отговор на грамата, изпратена от Външно министерство, съобразно която е повдигнато обвинение към собствениците на тези кораби, но в тази информация липсва правно основание. Няма референция нито към национално законодателство на Румъния, нито към европейско такова.

снимка: БГНЕС

Събев заяви, че по оценка на Министерство на земеделието нашите кораби са осъществявали законна дейност в общностни води на ЕС в Черно море.

Този случай не е прецедент. Преди повече от 11 години имаше подобна ситуация, когато български риболовен кораб беше задържан и Съдът по правата на човека излезе с решение миналата година, съобразно което румънската страна нерегламентирано е отнела възможност на кораба да осъществява дейност в акваторията на Черно море. Събев се надява ситуацията да не е такава.

Има информация за задържани рибни запаси и инвентар от корабите, задържани в Констанца. Добрата новина е, че капитаните на тези кораби са вече в България.

В момента тече прокурорска проверка без конкретика, но на основа на чие законодателство се установява, не е ясно. Вече 72 часа няма информация на какво основание са задържани българските риболовни кораби.

Български риболовни кораби са изпълнявали дейност “риболов” в ексклузивната икономическа зона на Румъния, съобразно дадените правомощия на Европейското законодателство. В периода 21-24 март е била планирана съвместна проверка между български инспектори от ИАРА и експерти от румънската институция.

В последния момент се дават инструкции за промяна на основната задача, а именно проверка в морското пространство и то в отдалеченост на повече от 50 мили от бреговата ивица на Румъния. Проверени са 5 български кораба. Три, от които са задържани в Румъния.

Констатациите показват, че на борда на тези кораби е имало два вида риба – калкан и черноморска бодлива акула. Калканът и цацата са единствените видове, за които има предвидено в рамките на европейското законодателство ограничение в улова, разпределено между България и Румъния. В Румъния има национално законодателство, което въвежда допълнителни ограничителни мерки. На корабите е имало количества и от двата вида, но риболовната дейност на тези кораби е осъществявана извън зоната от 12 мили, която са териториалните води на Румъния. Т.е. българските кораби са осъществявали законна дейност, която позволява европейското законодателство. Уловът на калкан към момента не е забранен.

Изпълнителният директор на ИАРА Ваня Стаматова каза, че е изпратено официално искане от румънските власти да изпратят всички документи по казуса, но до момента такива не са получени. Изчаква се седемдневен срок, за да се изпрати искането повторно. Тя увери, че рибарите може да разчитат изцяло на подкрепата на българската администрация и специално на ИАРА. Още веднъж се извини на рибарите, като каза, че не ги е наричала “бракониери”. Те вече не искат нейната оставка.

Капитан Красимир Петров, собственик на два от задържаните кораби каза, че на дневен ред е да си вземат корабите, защото в противен случай ще фалират.

 

Корабите бяха задържани в четвъртък вечерта с мотива за незаконен улов на акули. Рибарите ни се завърнаха без повдигнати обвинения, но корабите им останаха на пристанището в Констанца. Все още няма конкретика дали и каква санкция евентуално ще им бъде наложена. Според служебния защитник на единия от капитаните, максималното наказание за незаконния улов в Румъния е в размер на 100 000 лева.

Вчера от думите на заместник земеделския министър Георги Събев стана ясно, че българските институции не са сигурни дали задържането на българските кораби в пристанището в Констанца е законно. Причината за това е, че все още няма официален акт, на чиято основа рибарските плавателни съдове да останат задържани от румънските власти.

Рибарите бяха освободени в събота след разпити. Те заявиха, че са спазили правилата на ЕК за риболов, която им дава право на улов там, където са били задържани – на 52 морски мили от румънския бряг, което е извън териториалните води на северната ни съседка.


Share Follow

Leave A Reply