Заради железопътната катастрофа от 28 февруари, която отне живота на 57 души, ще бъдат изправени пред прокурори още двама началници на гари и инспектор на железопътната компания през следващата седмица, съобщи Нова тв.

Органите на реда разследват дали двамата – изпълнител и ветеран от персонала на гръцките железници, са си тръгнали преди края на смяната си, оставяйки неопитен колега да управлява два влака, движещи се в противоположни посоки по един и същи коловоз, което е довело до челен сблъсък.

И двамата са работили на гара Лариса, важен железопътен възел в Централна Гърция, южно от мястото на инцидента.

Изпълнителят ще бъде разпитан в понеделник. Твърди се, че той не е напуснал смяната си по-рано. Смяната му е приключила в 22:00 ч. на 28 февруари вечерта, а той си е тръгнал в 22:15 ч., както е заявил.

По-опитният служител ще бъде изправен пред съдия-следовател и прокурор във вторник; твърди се, че той е признал, че е напуснал смяната си преди края ѝ, в 23:00 ч., но че дори и да е останал, не е могъл да предотврати трагедията, тъй като пътническият влак, пътуващ в северна посока, е спрял на гара Лариса в 23:02 ч. Сблъсъкът с товарния влак, пътуващ в южна посока, е станал в 23:21 ч.

Началникът на гарата, който е взел фаталното решение да насочи двата влака в един и същи коловоз, 59-годишен, е имал само няколко работни дни стаж, след като е преминал петмесечно обучение, започнало през август 2022 г.


Share Follow

Leave A Reply