Комисарят на Съвета на Европа за правата на човека призова днес британския парламент да попречи на правителството да въведе нов закон за борба с незаконната имиграция, като заяви, че той създава „ясно и директно противоречие“ с основните стандарти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Британският премиер Риши Сунак превърна справянето с пристигането на малки лодки от другата страна на Ламанша в един от приоритетите си, като се надява, че с хода си за затягане на контрола върху нелегалните имигранти ще спечели гласоподавателите преди изборите, които се очакват през следващата година, отбелязва агенцията.

Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа за правата на човека, обаче заяви, че законопроектът за незаконната миграция, който се приема от парламента, ще отнеме една от основните части на системата за закрила, като не позволява да бъдат обсъждани молбите им за убежище на пристигащите незаконно хора.

„От съществено значение е парламентаристите да предотвратят приемането на закона, който е несъвместим с ангажиментите на Обединеното кралство към международното право. Приемането на закона ще допринесе за увеличаване на вече значителния упадък в защитата на бежанците, търсещите убежище и мигрантите в Обединеното кралство през последните няколко години“, пише в изявлението на Миятович.

Британското правителство твърди, че законът е необходим, за да се ограничи пристигането на мигранти, пътуващи с малки лодки, предимно от Франция към Великобритания, и да се разбият мрежите за трафик на хора, които се възползват от тях. Някои депутати от управляващата Консервативна партия искат да отидат още по-далеч, като някои от тях призовават правителството да извади Великобритания от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), за да прокара по-строг контрол.

Сунак неведнъж е заявявал, че според него Великобритания може да приеме новия закон, като същевременно спазва ЕКПЧ, и че мярката е в съответствие с международните задължения на страната.


Share Follow

Leave A Reply