От днес се въвежда допълнителен контрол на вноса на агнешко месо. Това ще стане след като Българската агенция за безопасност на храните ще издаде днес заповед за провеждането на този контрол. Това обяви в „Денят започва“ по БНТ заместник-министърът на земеделието Крум Неделков.

снимка: БГНЕС

„Българската агенция за безопасност на храните ще издаде днес заповед, с която се въвежда допълнителен контрол на вноса на агнешко месо. Целта не е да спираме вноса на агнешко от трети страни, а да осигурим качествено безопасно месо на българския пазар. Лабораторният контрол ще включва анализ за антибиотици, сулфонамиди олово и други тежки метали“, заяви Неделков.

Вчера в „Денят започва“ овцевъди поискаха държавата да вземе мерки срещу твърде големия, според тях, внос на агнешко месо и заплашиха с протест на 31-ви март.

Заместник-министърът на земеделието отчете, че към момента у нас са внесени 26 тона агнешко месо от Република Северна Македония и 16 тона от Хърватска. Родното производство отива единствено на нашия пазар. Неделков не очаква поскъпване на агнешкото тази година.

„Надявам се да няма поскъпване. Очакванията ми са, че специално за агнешкото, цените ще варират в рамките на 10-12 лв. за живо тегло, което при рандеман от около 50% означава 20-22 лева на трупно и при надценката на търговците, разходи за логистика и т.н. – може би – 25-27 лв. на рафта на магазина“, пресметна той.

От днес Българската агенция за безопасност на храните започва и проверки на яйцата, които се предлагат по магазините, при които ще се следят произхода, начинът на съхранение и дали имат правилна маркировка.

Неделков призова потребителите също да следят за маркировката на яйцата и най-вече – за срока на годност.

„Всички вносни яйца имат специфична маркировка за страната на произход. Българските имат информация за номера на животновъдния обект и начина на отглеждане“, каза той.


Share Follow

Leave A Reply