Украйна изрази възмущението си, че от днес Русия е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, предаде БНР. Съединените щати, които не успяха да блокират процедурата, ще обявят нов пакет военна помощ за Киев.
Украинският външен министър Дмитро Кулеба определи поемането от Москва на председателството на Съвета за сигурност като най-лошата първоаприлска шега. Според президентския съветинк Михайло Подоляк стъпката е поредното изнасилване на международното право. Въпреки възраженията на Киев, Съединените щати не успяха да блокират ротационната функция на Русия и макар ролята да е предимно церемониална, постоянният представител на Москва Василий Небензя заяви, че смята да ръководи няколко дебата, включително за контрол на въоръжението.
САЩ също така призоваха Русия да преразгледа плановете си за разполагане на ядрени оръжия в Беларус. По-рано президентът Александър Лукашенко изрази готовност да приеме на своята територия руски стратегически ядрени оръжия в допълнение с тактическите, които Москва се готви да изпрати на своя съюзник.
Вашингтон освен това се готви да обяви в понеделник нови доставки на оръжия за Украйна на стойност 2,6 милиарда долара. В помощта са включени радари, противотанкови ракети, мостово оборудване, снаряди за противовъздушната отбрана.
Изпълнителният борд на МВФ одобри четиригодишен финансов пакет в размер на 15,6 милиарда долара за Украйна. Той е част от общо 115 млрд. долара международна подкрепа за Киев, обявиха от фонда.

Share Follow

Leave A Reply