„Най-важното за нас е, че изборният ден премина спокойно. Хората успяха да упражнят правото си на глас. Нямаше сериозни нарушения“.

Снимка: БГНЕС

Това заяви пред Нова тв вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Нямаше и такъв тип сериозни сигнали, които да препятстват големи групи от хора да упражнят правото си на глас. Имаше разбира се досъдебни производства. Имаше и задържани, но това не е нещо необичайно на всички избори в изборния ден има такива случаи“, заяви Демерджиев.

Той подчерта, че е предупредил още в началото на предизборната кампания, че с връщането на хартиената бюлетина ще става по-висока активността на опитващите се да манипулират вота и това се е потвърдило.

„Имаме много повече сигнали, имаме 100% увеличение на образуваните досъдебни производства и над 50% повече са задържаните за такъв тип престъпления“, заяви Демерджиев.

Той посочи, че се е установила откъде дойде атаката със бомбените заплахи преди вота:

„Установи се откъде дойде атаката със бомбените заплахи. Трябва да разграничим атаките на две части. Първата беше хибридна атака извън страната. Там работят партньорските служби. Втората дойде от ученици. Други вече сили използваха хибридната и атака и това, което направиха учениците за да се опитат да всеят така паника в хората. За щастие не успяха. Вижда се, че избирателната активност е сходна с тази на миналите избори“.

Той обяви, че заплащанията за гласуване варират до 150 лв и за това ще има още досъдебни производства със сигурност.

„Сигналите за купуване на гласове основно са за ГЕРБ и ДПС. Те касаят най-често тези политически партии“, добави Демерджиев.

 


Share Follow

Leave A Reply