Задържаха за агитация председател на подвижна секционна избирателна комисия в кърджалийското село Стремци е задържан за агитация. Това съобщиха от Районната избирателна комисия в града, предаде БНТ.

снимка: БГНЕС

Задържания е Бирол Тасим. Сигналът е за това, че Тасим е извършвал агитация и давал достъп до урната, докато други хора са гласували. Така той е нарушил тайната на вота. Нарушението е станало в самото село Стремци и председателя на подвижната секция е задържан за изясняване на фактите и обстоятелствата около деянието. Издирват кметът на село Стремци Кемил Кемил, който е бил заснет да агитира на турски в днешния ден.

„За престъпление против политическите правила на гражданите имаме задържано лице на 45 години и издирваме второ, което е съпричастно към случая. Работата по случая е започнал след подаден сигнал за това, че в подвижна избирателна секция бюлетините се попълват от друго лице вместо от избирателите“, заяви Атанас Чотров, началник „Охранителна полиция“, РПУ-Кърджали.

 

Неудобства за избиратели в Кърджали създадоха преместени секции от училище в търговски обекти. Въпреки указателните табели много избиратели се лутаха докато намерят своето помещение, за да гласуват, тъй като за днешния вот 13 секции се оказаха с нови адреси.

За да могат да гласуват избирателите от секция № 139 в Кърджали слизат под земята. Там за работата на комисията в изборния ден е пригодено помещение, което през останалото време е салон за сватбени ритуали.

Емине Вели председател на 139 СИК – Кърджали: „Лесно се слиза, нямаше оплаквания и ние не сме срещнали затруднения“.

Секцията е само една от общо 12-те, които за тези избори са преместени от училище „Петко Р. Славейков“ в търговски обекти. Решението било взето от кмета на община Кърджали за удобство на хората от квартал „Възрожденци“. Но някои днес дълго се лутаха преди да открият своята секция.

Мария Чакърова: „Хаотично е, просто разлепени са на много места тия указващи табели и не можеш да разбереш въобще кой блок към коя секция спада“.

Помещенията са частни и за ползването им общината сключва договор.

Павел Гатев председател на РИК – Кърджали: „Когато се предоставя търговско помещение или частно помещение за провеждане на избори, общината заплаща наем“.

От същата възможност може да се възползва и собственик на къща в село Калинка. Изборната секция там се намира в частен дом, защото в населеното място няма кметство. Няма дори хранителен магазин. Но има ток, вода и интернет.

Ахмед Мехмед – кмет на с. Калинка: „Ние нямаме тук държавно общежитие или някоя друга сграда. Винаги нашите избори са били в частни къщи“.

В няколко населени места в областта и хранителни магазини бяха трансформирани по необходимост в изборни секции.


Share Follow

Leave A Reply