Седмица на детската книга с акцент към детските градини организират от 3 до 7 април в читалище „Васил Левски“ в Балчик, съобщи БНР.

Културният център е закупил книжки, предназначени специално за най-малките читатели между 4 и 7 години.

снимка: БГНЕС

Книжките съдържат увлекателни истории, написани с кратки изречения и подходящ едър шрифт.

Как да бъдат по-смели, по-дружелюбни, по-мили и по-добри учат децата изданията от поредицата „Ставам по-добър“. Помагат им да преодоляват притеснения, страхове и навици, които не са полезни за тях.

Същинският Маратон на четенето ще се състои от 18 до 21 април и  ще бъде съпроводен с презентация „Какво обичам да чета“, насочен към учениците.

Седмица, посветена на детската книга и изкуствата за деца организират до 10 април и в Детския отдел на библиотеката при Народно читалище „Съгласие 1890“ в Каварна.

„По – лесно занимание за децата е да четат книги от телефона, от лаптопа, от сайтове и от всички тези нови мрежи. Те крият опасност към малките читатели, които лесно могат да бъдат манипулирани при четенето на едно или друго произведение,било то приказка, разказ, стихотворение. Докато при книгата и неговия автор това не може да се случи. В книгата написаното носи истина, независимо какъв е жанра“, сподели библиотекарят Жана Карагюлиева. Тя очаква посещение на група деца в неравностойно положение,  като и от деца от началните класове на СУ „ Стефан Караджа“ и ОУ „ Йордан Йовков.

Читателите на Детския отдел в читалищната библиотека в Каварна за 2022 година са били 217. От началото на януари до края на март 2023 г. там са регистрирани над 240 посещения. За същия период са регистрирани над 45 малки новозаписани читатели.


Share Follow

Leave A Reply