ПП и ДБ със сигурност са в нова ситуация. Убедени в победата, те говореха за следизборна формула. Това заяви за „Здравей България“ по Нова тв, социологът Евелина Славкова от „Тренд“.

Тя подчерта, че на ПП – ДБ ще им е трудно да управляват с малцинство, тъй като ще им се пречи да правят реформи.

„Със сигурност ПП и ДБ са в нова ситуация. Те говореха за следизборна формула, убедени в победата. Очевидно тяхната периферия не се мобилизира достатъчно. Първите две коалиции трябва да се разберат. На ПП-ДБ ще им е трудно да бъдат в кабинет на малцинството – винаги ще има някой, който няма да им позволява реформи. Данните показват „Възраждане“ расте, а хартията не върна избиратели на БСП. Изненада е, че ИТН влиза. Това за „Здравей, България“ социологът Евелина Славкова от „Тренд“.

Според нея съдебната реформа донякъде е червена линия за ГЕРБ и ПП.

Според социологът Андрей Райчев, ГЕРБ наистина победи на тези избори.

„На предния вот сборът от гласовете за ДБ и ПП правеше повече от ГЕРБ, а сега не е така. Дори резултатът да е равен, значи, че ГЕРБ е направил крачка напред. ПП още не са го осъзнали, а когато го сторят, ще трябва да се замислят за политиките си и от това ще зависи сформиране на правителство. Ще осъзнаят, че подкрепата им не расте, дори може да спадне още.  Ще трябва да търсят изход в рамките на този парламент и това ще е коалиция. Не се вижда перспективна сила, която да се присъедини към ПП“, заяви той.

По думите му Христо Иванов иска експертен кабинет.

„Той ще инициира обсъждане на съдебна реформа преди правителството. Противоречията трябва да се изгладят, не е изключено ДБ да интегрират ДПС в съдебната реформа, така тя ще стане по-лесно. Борисов беше свален от Трифонов, не вярвам там да има компромис“, посочи Райчев.


Share Follow

Leave A Reply