Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Пекин да играе “конструктивна” роля за постигането на мир в Украйна, докато тя се подготвя за съвместно посещение в Китай с френския президент Еманюел Макрон, предаде БНР.

В интервю за “Файненшъл таймс” Фон дер Лайен посочи, че единният блок е “загрижен от приятелската позиция на Китай с Русия”, но добави, че Пекин трябва да използва връзките си с Москва, за да се обуздае войната на Кремъл, която започна преди малко повече от година.

“Китай е в позиция да влияе на Русия по конструктивен начин и следователно властите в Пекин носят отговорност. Не можете да бъдете по средата – не можете да бъдете за половината от международния ред”, каза шефът на комисията.

Тя подчерта, че въпреки че президентът Си Цзинпин е посетил Москва миналия месец, той все още не се е обадил по телефона на украинския президент Володимир Зеленски.

“Ако има една страна, която може да накара Москва да промени сметките си, това е Китай“, каза представител на Елисейския дворец преди тридневното държавно посещение на Макрон в азиатска държава.

Макрон ще бъде придружен от Фон дер Лайен, която миналата седмица предупреди в реч, че начинът, по който Пекин реагира на войната на Владимир Путин, ще бъде “определящ фактор” за бъдещето на отношенията между Китай и ЕС.

Френският служител, цитиран от “Файненшъл таймс”, също така подчерта уникалния капацитет на Китай да “има важен ефект за “промяна на играта” по отношение на военния конфликт”, но добави, че може да помогне или да навреди в зависимост от избора на Пекин.

Той отбеляза, че Еманюел Макрон е убеден, че е важно Франция да се ангажира отново с Китай и да направи двустранните отношения “по-предвидими”, но същевременно призна за по-всеобхватното геополитическо напрежение, което е “много сложно и трудно” да бъде оправено.

От Париж посочват, че Макрон ще има “около шест или седем часа” срещи със Си Цзинпин по време на предстоящото пътуване, което ще започне в сряда в Пекин и ще завърши на 7-и април в Гуанджоу.

По време на визитата Маркон ще бъде придружен от финансовия министър Брюно льо Мер и външния министър Катрин Колона, както и от бизнес лидери от около 50 компании, включително енергийния гигант EDF и компанията за вода и отпадъци Veolia. Представител на Airbus също ще бъде в делегацията, като ще разговаря за договор за нови самолети, казаха от Елисейския дворец.

Присъствието на корпоративни представители подчертава продължаващото значение за Европа на нейните разрастващи се търговски отношения с Китай.

Високопоставеното посещение също така бележи по-нататъшно желание на Макрон да играе централна роля в дипломатическите усилия, свързани с войната, подобно на усилията му в навечерието на руската инвазия, когато той провеждаше чести телефонни разговори с Путин и Зеленски.

Китай иска да съживи дискусиите относно т.нар. Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай, търговско споразумение, което не беше ратифицирано и е в застой от 2021 г. насам.

Фон дер Лайен пък подчерта важността на поддържането на отворени дипломатически канали с Пекин, като същевременно добави, че войната бележи “преломен момент” за ЕС, тъй като той се стреми да защити международния ред.

Председателят на еврокомисията иска да се “намали риска” в отношенията с Пекин в някои области, вместо да се приеме позицията на САЩ за цялостно оттегляне от Китай.

Китайският посланик в ЕС – Фу Кон зави през миналата седмица пред “Файненшъл таймс”, че е оптимистично настроен, че посещението на Фон дер Лайен ще насърчи конкретни резултати, включително по отношение на закъсалото инвестиционно споразумение. Той каза, че вижда “силни сили” в полза на ратифицирането му, но също така и други, които работят трескаво срещу процеса.

Пътуването на двамата лидери от ЕС контрастира с решението на американския държавен секретар Антъни Блинкен да отмени посещението си в Китай през февруари. Решението му следва предишни посещения на германския канцлер Олаф Шолц, който пътува до Пекин през миналия ноември, и испанския премиер Педро Санчес, който отиде в Китай през миналата седмица.


Share Follow

Leave A Reply