Българинът Сергей Радков, който е обвинен в тероризъм ще остане в ареста в Белгия поне още месец, реши съдът, предава Нова тв. Той бе задържан по време на акция по осуетяване на готвен терористичен акт.

На 27 март е започнало разследването. Според работещите по случая течала подготовка на атаки в три брюкселски квартала – „Завентем“, „Моленбек“ и „Скарбек“. Претърсени бяха частни домове и са извършени арести в белгийската столица. В същото време бе арестувана и друга група в Антверпен.

От федералната прокуратура на Белгия обясняват, че 20-годишният Радков се е радикализирал за изключително кратък период от време. Обвиненията срещу него са за участие в дейностите на терористична група.

Адвокатът на Радков поиска от съда той да бъде пуснат под домашен арест или с гривна за проследяване. Според него Радков е вярващ мюсюлманин, но не е радикализиран. Съдът обаче не уважи искането му.

В ареста остават и останалите обвиняеми от другата задържана група в Анверпен, за които има информация, че са готвели покушение срещу кмета на града и лидер на една от най-големите белгийски партии – Барт Де Вевер.


Share Follow

Leave A Reply