Преброяването на бюлетините не е било предавано на живо от около половината от устройствата за видеонаблюдение на изборите в неделя. Това заяви министърът на електронното управление Георги Тодоров в ефира на „Здравей, България”, по Нова тв.

Излъчване в реално време е имало в 6500 секции от общо 12 000.

„Поетапното качване на записи от секциите започва от утре“, допълни той. На места обаче не е имало нито излъчване, нито запис. Не са регистрирани хакерски атаки към платформата за онлайн предаване.

„Там, където е активирано техническото устройство, то е можело не само да излъчва онлайн, а и да записва. Записите ще бъдат качени на платформата evideo.bg след обработване на резултатите от изборите от страна на „Информационно обслужване”. Най-вероятно от утре поетапно ще започнем устройство по устройство да сваляме записите, за да се качат в платформата”, обясни Тодоров.

По думите му неизлъчване на броенето на бюлетините може да се дължи на две причини – или слаб интернет, или неактивиране на техническото устройство от страна на членовете на СИК.

„Лично наблюдавах процеса в най-пиковия момент. На много места нямаше проблеми, просто членовете на комисиите не са включили камерата. В организацията на процеса бяхме предвидили в деня за размисъл да се направят тестове на всички устройства. Те бяха успешни. Имаше само пет с дефекти и ги подменихме. В събота, когато проведохме тестовете със СИК, сме регистрирали над 11 300 активни устройства. В неделя числото е различно. Законът в този случай мълчи. С последните промени в Изборния кодекс беше решено МС да отговаря за техническото обезпечаване. Смятам, че служебният кабинет се справи в този абсурдно кратък срок и осигури устройства и платформа, през която да се излъчва видеото”, уточни министърът на електронното управление.


Share Follow

Leave A Reply