Дали наистина 1619 лица са били регистрирани на един адрес в Стамболийско проверява прокуратурата в Пловдив. Това заяви по време на брифинг районният прокурор на Пловдив Петър Петров. В махалата в Стамболийски се проведе специализираната акция на МВР.

Той уточни, че до момента няма официална информация по досъдебното производство.

„На този етап по досъдебното производство няма официална информация. Прокуратурата служебно ще поиска данните с оглед на изявленията на полицията от вчера и ще ги провери“, уточни Петров.

Спецоперацията бе организирана, след като двама полицаи бяха нападнати и ранени от близо 50 души. Посегателството срещу тях е извършено по време на изпълняването на служебните им задължения. Трима мъже и една жена са задържани по случая. На 2 април около 20.00 ч е избухнал конфликтът, който започнал след като 16-годишно момче на мотопед отказало да се подчини на полицейска стоп палка и избягало.

„На улицата стоял 35-годишен, който виждайки единия от двамата полицаи, му нанася удар с ритник в крака и го поваля на земята. Вторият полицейски служител идва, за да окаже помощ на колегата си, като 35-годишното лице оказва яростна съпротива и нанася множество удари и по двамата служители на реда. През това време от близките къщи се събират около 40-50 души, които започват да пречат на полицаите да изпълнят задълженията си. Най-активни са били жена на 54 години мъж на 33 години. Те са бутали полицаите с ръце, използвали са нецензурни думи и са хвърляли камъни по тях”, обясни районният прокурор на Пловдив.

Снимка: БГНЕС

Напрежението било овладяно от полицаите. Шест души са задържани, като четирима са с повдигнато обвинение. Единият от униформените е по-тежко пострадал. Има съмнения за скъсани мускулни влакна на крака и разкъсани кръстни връзки.

„Ще се установят всички факти за правилното решаване на казуса, в това число дали е имало превишаване на употребата на сила и помощни средства от страна на полицейските служители. Днес наблюдаващият прокурор ще поиска от окръжния делото да бъде възложено за разследване от следовател”, каза още Петров.

За непълнолетното лице законът предвижда наказание затвор до 3 години или глоба от 500 до 2000 лв. За 35-годишното лице вероятната присъда ще е от 1 до 5 години, а другите двама – едната от които е майка на 16-годишното момче – вероятно ще получат до 2 години затвор, пробация и обществено порицание.

„35-годишният е криминално проявен. Има 7 присъди, като е лежал и в затвора“, уточниха от прокуратурата.


Share Follow

Leave A Reply