17 дрона “Шахид” произведени в Иран е изпратила тази нощ Русия срещу Украйна, съобщи командването на украинските ВВС рано тази сутрин, предаде БНР. 14 от тях са унищожени от системите за противовъздушна отбрана.

Местните власти съобщиха в социалните мрежи, че руски дронове са нанесли тази нощ удари върху пристанището на град Одеса. Има информация за нанесени щети, без допълнителни подробности. Местна медия предаде, че в града са избухнали експлозии и в един от градските квартали е възникнал пожар. След това в Одеса и Одеска област е била обявена въздушна тревога.

Ръководителят на областната военна администрация Юрий Крук е предупредил за възможна нова атака в следващите часове. Черноморският град е стратегически за Украйна и от началото на руското нахлуване е бомбардиран няколко пъти.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е унищожила или повредила около 1190 украински културни обекта по време на пълномащабната война срещу Украйна. Зеленски е разговарял с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, която е на посещение в страната. Той е отбелязал, че е неприемливо членството на Русия в ЮНЕСКО. По думите му, важна е ясната и твърда реакция на организацията и нейните органи на войната на Руската федерация срещу Украйна. По време на срещата Одри Азуле е връчила на държавния глава удостоверение за включването на историческия център на град Одеса в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО в опасност.


Share Follow

Leave A Reply