Нови, поредни предсрочни парламентарни избори ще доведат до допълнително ерозиране на подкрепата за „Продължаваме промяната“. Това коментира пред bTV социологът Андрей Райчев.

ПП, смята социологът, „живее в празник с шампанско и балони“, направи препратка Райчев към отменения банкет, предвиден за отпразнуване на изборната победа, за който се бяха подготвили от коалицията ПП-ДБ в изборната вечер.

Снимка: БГНЕС

„Не им се подигравам, напротив, това е понятно. Това е нова, млада партия, която е свикнала да ходи по улицата, хората да изскачат отвсякъде, да стават 600-700 хиляди, чувството, че стават милиони… Но е време да им мине, те са една от партиите. И не са го осъзнали, в два смисъла. И ако не го осъзнаят, им предстои истинска катастрофа. Първият смисъл е – на всеки следващи избори ще губите. А те си представят обратното. (…) Те вече са една от партиите, не са изненада. Не са тези млади и интересни момчета, които ще дойдат и изведнъж ще стане чудо.“

Не следва обаче да се подценява, от друга страна, електоралната тежест на „Промяната“, защото зад ценностите им стоят много хора. „Който ги подценява и ги смята за балон, грубо греши. Има такава порода хора в България“, каза социологът.

 

И направи прогноза – ако ПП направят грешката да предизвикат нови избори, може да се наредят дори на третото, а не както сега на второто място като електорална тежест.

Снимка: БГНЕС

„От политиците най-дългосрочно мисли Христо Иванов. Той от месеци казва, че единствената възможна основа за разбирателство не е някаква кавга за правителство, борба за места или изборът на премиер, а възможният консенсус между 5 от 6-те партии – правосъдната реформа. И той показа как единственият начин е първо да се състои разговорът за реформата и на тази основа може би да се направи нещо като техническо или експертно правителство“, похвали визията на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов Андрей Райчев.

Снимка: БГНЕС

ПП в крайна сметка действали „като деца“, но, смята той, реалността „ще нахлуе“.

„Когато осъзнаят, че на следващи избори ще имат още по-малко, защото доскоро хората ги мислиха за победители, а сега знаят, че не са. И второ – усложняват им се отношенията с ДБ, и то много сериозно. Този съюзник, който те подразбират, въобще не е подразбиращ се съюзник. И тук трябва да им се вледени кръвта от това, което каза Иван Костов – за последен път гласувам за вас“, заяви Райчев.

А що се касае до шансовете за кабинет извън хипотезата ГЕРБ и ПП-ДБ – ще става дума, смята социологът, за експертен кабинет, като Бойко Борисов никога не би направил с директна коалиция с БСП и ДПС.


Share Follow

Leave A Reply