Електоралната база на републиканците се консолидира зад Доналд Тръмп след явяването му в съд в Ню Йорк преди дни.

снимка: БГНЕС

“В действителност става дума за арест по всички норми на законодателството в САЩ. По отношение на самото действие на ареста за мен това е сблъсък на либералното и консервативното в САЩ“.

Това каза пред БНР политологът Искрен Иванов.

Според него, ако се погледнем внимателно ще видим, че в действителност по време на своето управление като президент Тръмп е направил някои много сериозни грешки:

“Той влоши докрай отношенията с Китай, отделно имаше много сериозни търкания с европейските съюзници. Но всичко това има и друга страна, и тя е, че либералното крило на САЩ има интерес на този етап фигурата на Тръмп да бъде опетнена, така че той да не се включи в президентската надпревара“.

“Ефектът обаче е обратен и той ще прерасне в една ПР спирала, която ще даде възможност на Тръмп по-скоро да засили позицията си“, казва още Иванов в ефира на “Нашият ден“.

Според него тази среща има два ключови акцента – първият е опитът на европейските лидери да склонят Китай да съдейства за спирането на бойните действия в Украйна. На второ място това е опит и на Макрон, и на Урсула да убедят Си Дзинпин, че Европа не иска да си разваля добрите отношения с Китай.

“Тук обаче има някакво противоречие“, казва анализаторът: “Китай вече има план за прекратяването на тази война, който беше публикуван, но още щом излезе той не се хареса на Европа“.

За него в случая ЕС води една двулицева политика, карайки Китай да окаже натиск върху Русия. Според него такива преговори трябва да се придържат към принципа за единен Китай. Ако Китай има ясни гаранции от европейските лидери, че Тайван ще се счита за провинция на Китай, и ако това беше казано на срещата, може би отношенията с Китай щяха да седят по друг начин.


Share Follow

Leave A Reply