Два румънски изтребителя F-16 от мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство в Балтийско море прехванаха и ескортираха два руски бойни самолета Су-27, съобщава се на официалния сайт на Алианса. Случаят е от 7 април.

„Успешното първо вдигане по тревога в рамките на засилената мисия за охрана на въздушното пространство в балтийските държави потвърждава високото ниво на готовност на отряда „Carpathian Vipers“ за охрана на небето“, заяви командирът на отряда полковник Козмин Влад, пише news.bg.

Шест дни, след като поеха мисията на НАТО по охрана на въздушното пространство в балтийските държави във военновъздушната база Шяуляй, Литва, два румънски изтребителя F-16 са задействани за първи път от Центъра за съвместни въздушни операции в Уедем, Германия, за да отговорят на въздушен инцидент в международното въздушно пространство над Балтийско море.

EPA/SERGEI CHIRIKOV

Съвместно с португалски отряд F-16 румънските военновъздушни сили изпълняват полети за охрана на небето на НАТО над Естония, Латвия и Литва в рамките на колективната мисия за охрана на въздушното пространство в Балтика, посочват от Алианса.

На 1 април двата отряда поеха 62-та ротация на съюзнически изтребители, които изпълняват тази мисия.


Share Follow

Leave A Reply