Украинският президент Володимир Зеленски осъди руските въздушни удари, които съвпаднаха с отбелязването на Цветница от православните християни, предаде БНР.

При атака срещу жилищна сграда в Запорожие загинаха баща и дъщеря.

„Ето как терористичната държава отбелязва Цветница тази година. Така Русия се поставя в още по-голяма изолация от света, от човечеството. Нека догодина Цветница бъде отбелязана в условия на мир и на свобода за целия ни народ“.

Според украинския Генерален щаб през последните 24 часа са били отблъснати над 40 атаки на руските сили.

Твърди се, че опитите за руско настъпление в Бахмут са били осуетени. Няма напредък на руските сили и по второто основно направление на боевете на изток – град Авдеевка.

От Пентагона съобщиха, че се прави оценка на въздействието, което изтеклите в публичното пространство разузнавателни документи биха могли да окажат върху националната сигурност на Съединените щати.

Информацията се отнася за отношенията със съюзниците, както и за Китай. Голяма част е фокусирана върху войната на Русия срещу Украйна.

Изтеклите документи изглежда съдържат чувствителни и строго квалифицирани материали, признават от Пентагона. Смята се, че това е един от най сериозните пробиви в американската сигурност от публикуването на над 700 000 грами от Уикилийкс през 2013 г. Не е изключена и възможността документите да се подправени.

Един от тях, от 23 февруари с гриф Секретно, описва подробно как противовъздушната система на Украйна ще бъде изчерпана до 2 май при сегашните темпове на употреба.

Украйна обяви, че президентът Володимир Зеленски и високопоставени служители в сферата на сигурността са се срещнали в края на миналата седмица, за да обсъдят как да предотвратят изтичане на данни.


Share Follow

Leave A Reply